Restaurangen The Great Eastern

När fritösen på restaurangen The Great Eastern började brinna var Contractor i Umeå snabbt på plats.
– Vi har en bearbetad metod för att hantera den här typen av uppdrag så vi kunde vara på plats precis efter att brandmännen släckt klart. Då satte vi genast igång med vad vi kallar akuta åtgärder för att säkra byggnaden och förbereda för totalrenovering. Vi agerar ofta samordnare i den här typen av försäkringsärenden och är spindeln i nätet mellan försäkringsbolag, fastighetsägare, företagare och underentreprenörer inom bland annat el, VVS och sanering, berättar platschef John Smedqvist.
Trots att branden var begränsad till köket var alla utrymmen påverkade av röken. Köket, förrådsutrymmena och fläktrummet har därmed rivits ut och och ersatts helt och hållet medan övriga lokaler var lämpliga för sanering. Även om Contractor är vana att renovera efter brand är det alltid samma utmaningar som uppstår – att ha förutsättningarna att få bort allt som dragit åt sig av brandröken så att lukterna inte kvarstår. Detta var särskilt krångligt på The Great Eastern eftersom restaurangverksamheten ligger i en central fastighetsbyggnad som haft flera påbyggnader genom åren.
– Det var inte helt enkelt att få ordning på var all el, vatten och avlopp var draget. Men när vi kände att vi hade koll gick det lättare. Då kunde vi fokusera på att riva ut allt som var påverkat och bli trygga med att det inte skulle lukta efteråt. Får man inte ta bort allt och bygger igen kommer det vara helt omöjligt att veta var branddoften kommer ifrån, fortsätter John Smedqvist.
Naturligtvis finns det inte ett spår av branden nu när restaurangen är öppen för allmänheten igen och alla involverade är nöjda med resultatet. Så även vi.

Beställare: Länsförsäkringar och fastighetsbolaget Mofab
Projekt: Totalrenovering av restaurang efter brand.
Stad: Umeå
Entreprenadform: Totalentreprenad
Produktionsstart: 2019-10
Fotograf: Patrick Degerman