Facit Bar

I mars 2021 påbörjades en omfattande renovering av lokalen längst upp i Utopia-gallerian, centrala Umeå. Contractor fick i uppdrag av Balticgruppen som äger Utopia-gallerian att omvandla lokalen till en bar, närmare bestämt Facit Bar.

Bakom projektet ligger prisbelönta bartendern Emil Åreng och krögare och köksmästare
Jörgen Engdahl som vill skapa en av världens bästa cocktailbarer. Visionen med Facit Bar är ett vuxet uteställe som förmedlar en känsla av lyx, en bar med höga ambitioner och med fokus på svenska råvaror. Den 1 000 kvadratmeter stora lokalen samt det unika läget mitt i centrala Umeå var ett bra utgångsläge för att förverkliga denna vision. Och i december 2021 slog Facit Bar upp portarna för första gången.

Projektet innebar ett stort antal utmaningar, även för en erfaren byggfirma som oss.

– För att vara en bar har det varit ett omfattande projekt med mycket speciallösningar och påkostade detaljer, säger Ulrika Karlsson, projektingenjör.

Initialt krävdes ett stort rivningsarbete i den befintliga byggnaden innan den omfattande renoveringen kunde påbörjas. Contractor har sedan skapat ett nytt trapphus, byggt ett nytt hisschakt, demolerat två befintliga rulltrappor samt gjutit nytt bjälklag där en ny trappa uppfördes.

– En annan stor utmaning var att lyfta in en ny bärande stålbalk på 12 m som även skulle fylla funktionen som trappa, ventilationskanal samt bära upp det nya terrassbjälklaget, säger Peter Johansson, platschef.

Vi är mycket nöjda med slutresultatet av detta utmanande och roliga projekt. Om du har vägarna förbi Umeå är Facit Bar väl värt ett besök.

Beställare: Balticgruppen
Projekt: Ombyggnation/renovering
Stad: Umeå
Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan
Produktionsstart: mars 2021
Fotograf: Malin Grönborg