SEB Arkadia Bostad köper Birkarlen för 300 miljoner

Contractor har gjort klart med en av sina största affärer någonsin. Detta efter att SEB Arkadia Bostad förvärvat bostadsområdet Birkarlens samtliga 188 lägenheter. Värdet på affären beräknas till cirka 300 miljoner kronor.
– Det känns jätteskönt att allt nu är i hamn och att det blir en stabil aktör som delar våra värderingar som tar över. De satsar på ett långsiktigt ägande, säger Fredrik Andersson, koncernchef på Contractor.

SEB Arkadia Bostad är en fastighetsfond som riktar in sig på den svenska hyresrättsmarknaden. Fonden ska bygga och äga yteffektiva och miljövänliga hyresrätter och trygghetsboenden med rimlig hyra utanför storstadsområdena.

– Hela Birkarlen-bygget är Svanenmärkt och det var en förutsättning för att affären skulle bli av. SEB Arkadia har en tydlig miljöprofil och den genomsyrar allt de gör, säger Fredrik Andersson.

Ett roligt sammanträffande med affären är att Contractor en gång i tiden startades av Wallenberg-sfären och att SEB:s huvudkontor i Stockholm var Contractors allra första byggprojekt.

– Så nu är cirkeln sluten. Men det här lär inte vara vår sista affär med SEB Arkadia Bostad. Vi hoppas på fler samarbeten med dem längs Norrlandskusten framöver, säger Fredrik Andersson.

Bostadsområdet Birkarlen – som ligger i Kåge, en dryg mil norr om Skellefteå – började byggas i slutet av 2021. Husen är tvåvåningshus med loftgång och lägenheterna är ettor, tvåor och treor, från cirka 31 kvadratmeter stora till cirka 70 kvadratmeter.

Birkarlen är ett samarbetsprojekt som involverar flera delar av Contractorkoncernen: Contractor Holding är beställare, Contractor Mark har genomfört anläggningsarbetet, Jörnträhus har konstruerat koncepthusen och levererar husstommarna och Contractor Bygg Skellefteå ansvarar för totalentreprenaden.