Skip to main content

Så gick 2020 – koncerncontrollern har ordet

Precis som väntat blev pandemiåret 2020 inte någon ekonomisk supersuccé, varken för oss på Contractor eller för speciellt många andra. Men det finns ändå ljuspunkter som gör att det finns all anledning att se positivt på framtiden. För att reda ut begreppen så har Contractors koncerncontroller Anders Lundqvist fått dela med sig av sina personliga tankar om 2020 ur ett ekonomiskt perspektiv.

– Det har varit en härlig påsk och nu börjar vi äntligen vara färdiga med koncernens och samtliga 19 bolags årsredovisningar. Pandemin har påverkat vår verksamhet i större grad än åtminstone jag tidigare förutspått. Omsättningen för koncernen år 2020 hamnar på ca 850 Mkr, vilket ska jämföras med 2019 års omsättning på drygt 1 miljard och budgeterad omsättning för 2020 på 1,2 miljarder kronor. Även rörelseresultatet har påverkats negativt. Utfallet för år 2020 uppgår till ca 4 Mkr jämfört med 31 Mkr föregående år.

Trots både lägre omsättning och resultat finns det dock en del positiva saker som jag vill nämna.

  • Pandemin till trots har vi kunnat öka koncernens antal anställda till 426 (2019: 406).
  • Vi färdigställde vår första bostadsrättsförening (Brf Möjligheten) som vi sålde med vinst.
  • Vi har påbörjat investeringar i flertalet nya egna projekt (Söderäng, Kommunhuset i Byske, Brf Lotsen mfl.)

Dessutom känns det väldigt skönt att 2021 verkar ha startat helt okej. Och när jag ser tillbaka på 2020 kan jag faktiskt vara imponerad över att Contractor både lyckats växa sett till antalet anställda och även visa positivt resultat – trots det skitår som faktiskt 2020 var!

Anders Lundqvist, koncerncontroller