Olle – markarbetare och elitsatsande utförsåkare

Olle Hahlin är markarbetaren på Contractor som satsar på att nå världseliten i utförsåkning. Han är ständigt på resande fot – i Sverige och ute i Europa. Redan några månader in på säsongen hade han haft över 100 hotellnätter.

– Jag lever i resväskan. Är nästan alltid på träning eller tävling. Jag är född och uppvuxen i Arvidsjaur och kallar väl det hemma, men jag bor inte där. Jag gick skidgymnasiet och skidakademien i Tärnaby och bodde där i sex år, har också bott i Åre i två år.

Hur länge har du jobbat på Contractor?
– Jag började på Lindgrens Mark i Hemavan för fyra år sedan, de blev sedan uppköpta av Contractor. Sedan dess har jag varit lite överallt på Contractor Mark, bland annat i Skellefteå och Lycksele. Till sommaren blir det Umeå. Jag arbetar när jag inte åker skidor, men eftersom jag är ute och reser väldigt mycket kommer jag och går på jobbet, vilket har varit guld värt. Contractor har verkligen gjort det möjligt för mig att både kunna jobba så mycket jag vill men samtidigt lägga all ledig tid på satsningen.

Du tävlar i alla discipliner i utförsåkning, vilken är favoriten?
– Störtlopp och Super-G, jag gillar stora hopp och höga hastigheter. I störtlopp kan det bli hastigheter på 130 kilometer i timmen och 50 meter långa hopp.

Det är inte ofarligt att åka skidor i den hastigheten?
– Nej, det är rätt tung belastning på kroppen. Jag har nog skadat det mesta, vid en krasch i slutet på februari for menisken och fästet till lårmuskeln brast på ena benet. Då kan man passa på att jobba. Jag har alltid känningar från gamla skador, någon axel som går ur led, ett knä som strular, ont i ryggen men även det är ett pris man får betala.

Men du är fast besluten att hålla på länge än?
– Ja! Jag är 24 nu och kommer köra så länge jag kan. Det är det jag lever för. Många fartåkare på störtloppstouren är mellan 30 och 40 år. Det krävs erfarenhet för att bli riktigt bra i fartgrenarna.

Dina främsta meriter hittills?
– Jag har runt tio vinster och pallplatser i FIS-tävlingar, det är nivån under Europacupen, och har stått högt upp på resultatlistorna även på SM. Min målsättning närmaste året är att försöka etablera mig i Europacupen och så småningom ta steget upp till världscupen. Det är små marginaler, om jag börjar ta poäng i Europacupen kan det gå fort. Jag har snart 20 starter i Europacupen och har fått tävla i några av de kända världscupsbackarna.

Vad säger arbetskompisarna på Contractor om din skidkarriär?
De är otroligt stöttande men vissa vill självklart att jag ska jobba med dem året runt, vilket jag förmodligen hade gjort om jag inte satsat så hårt, för jag stortrivs på marken med gänget.

Är det många som vill ha tips på hur de ska bli bättre på att åka?
Haha, faktiskt inte. Det borde vara fler som frågar! Vi får ta en helg i Hemavan och dra ihop några anställda så kanske vi hinner in på afterski också.