Ny restaurang i Hemavan – i väglöst land

Contractor har fått i uppdrag att bygga en ny restaurang i Hemavan uppe vid Kungsliften, och ska även renovera folkkära Folkes fjällcafé. Beställare är Hemavan Alpint och förhoppningen är att allt ska vara klart inför skidsäsongen 2022-23.

Folkes fjällcafé uppe vid Kungsliften är populärt men i stort behov av renovering. Nu satsar Hemavan Alpint på en renovering – och bygger samtidigt en ny restaurang i anslutning. Den blir cirka 100 kvadratmeter plus en terrass, ska ha värdshuskänsla och passa en bred publik. Den färdiga restaurangen ska ansluta till Kungsleden och även hålla öppet under sommaren.

– Ett annorlunda och spännande projekt som innebär en hel del utmaningar eftersom restaurangen ligger i väglöst land, säger Eva Lidestav, platsansvarig på Contractor Hemavan.

De logistiska förutsättningarna innebär att Contractor kommer att behöva flera olika fordon för att få upp material och medarbetare. Det blir såväl helikopter och pistmaskin som sexhjulingar.

– Det kommer också krävas speciallösningar för avloppshanteringen. Jag tror att vi kan använda en del erfarenheter från när vi byggde restaurang Björk här i Hemavan, den ligger också uppe på fjället, säger Eva Lidestav.

I bygglovsansökan har det funnits en del speciella omständigheter, bland annat att platsen för restaurangen ligger inom Natura 2000-området som också är ett renskötselområde. Det innebär en del restriktioner från Länsstyrelsen.

Contractor hoppas att bygget kan starta efter semestern, men det är svårt att planera bygget just nu innan all snö har smält bort och förutsättningarna för markarbetet blivit tydligare.

– Det känns inspirerande att få vara med och bidra till Hemavans utveckling. Vi har ett nära och bra samarbete med Hemavan Alpint och har diskuterat det här projektet under en tid, så det är jättekul att det nu blir av, säger Eva Lidestav.