Kriget leder till höjda priser

Kriget i Ukraina är en mänsklig katastrof och börjar nu också leda till stora problem i bland annat byggbranschen. Höjda materialpriser och brist på parkettgolv är ett faktum. Inom kort väntas det bland annat bli brist på kakel, klinker, gipsskivor och halvledare.

– Vi måste vara uppfinningsrika och hitta alternativa lösningar, säger Urban Forssell, inköpsansvarig på Contractor.

Höjda materialpriser var aviserade redan innan kriget i Ukraina startade, men nu väntas de bli ännu högre. Ett exempel på en produkt som blivit rejält mycket dyrare sista tiden är armeringsjärn. Contractor köper främst av nordiska tillverkare, men mycket av produktionen sker i Östeuropa och prishöjningarna hos dem påverkar priserna globalt.

För parkettgolv, eller snarare ytskikten på parkettgolven, är det nu tvärstopp. Ukraina står för en stor del av produktionen i världen och där är det nu av förklarliga skäl mycket stora problem med tillverkningen.

– Parkettgolv är inte bara populära utan också bra ur miljöhänseende, vinylgolv och laminatgolv är inte lika bra på det sättet och därför inga självklara ersättare, förklarar Urban Forssell.

Gipsskivor, kakel och klinker och halvledare är andra produkter som det inom kort kan vara sådan brist på att det blir problem för många byggprojekt. När det gäller gipsskivor kan det snart bli fråga om kvotering för byggvaruhus. Kakel och klinker väntas också kunna bli en bristvara inom kort på grund av att produktionen är energikrävande och snart väntas strypas på grund av höjda gaspriser. Inom halvledare, som i byggprojekt bland annat används i luftvärmepumpar, är både Ryssland och Ukraina viktiga producenter. Ryssland för delar av materialet i dem, Ukraina för en neongas som används i framställningen.

– I dagsläget är vi på Contractor inte nämnvärt drabbade av prishöjningar och brist på material, men om utvecklingen förvärras kommer vi bli det. Det kan bli problem med att få fram material i rätt omfattning, vi måste börja leta alternativ Och vi måste också ta höjd i offerterna för att mycket av det material och de produkter vi använder i våra byggprojekt blir allt dyrare, säger Urban Forssell.