Skip to main content

Gymnastiksal från 1893 blev nytt kårhus

I slutet av 2021 stod det klart att den gamla gymnastiksalen på Vasaplan i Umeå skulle få nya hyresgäster. Det var Umeå studentkår som skrev kontrakt med fastighetsägaren Fort Knox. Innan inflyttning behövde den anrika lokalen renoveras och arbetet har varsamt genomförts av Contractor Bygg tillsammans med Historiska hus och White arkitekter.

– Det känns roligt att Contractor varit en del av arbetet att skapa en samlingsplats som bidrar till kulturlivet i Umeå. Vi är stolta över resultatet, säger Pelle Kriström, vd på Contractor Bygg i Umeå.

Renoveringen har pågått under två år och idag är arbetet klart. Öppningspremiär blev fredagen den 12 januari. Det är Kårhusstiftelsen som genom sitt bolag Västra paviljongen kommer att husera i byggnaden. Det nya kårhuset erbjuder lunchservering, platser för studier och så småningom även nattklubb. Verksamheten som kommer att kallas Västra paviljongen är öppen för såväl studenter som allmänheten.

Contractor Bygg har arbetat utifrån premisserna att bevara så mycket som möjligt av originaldetaljerna men samtidigt rustat upp alla ytskikt. Lokalen har inte använts på flera år men har idag tack vare renoveringsarbetet en fungerande ventilation, rejäl takhöjd och stora öppna ytor. Även en scen finns på plats för att möjliggöra kulturevenemang.