Facit Bar har öppnat

Facit Bar heter det senaste tillskottet på Umeås kroghimmel som Contractor Umeå hade äran att få bygga. Och det var inte vilket projekt som helst. Här låg tidigare en foodcourt men lokalen är nu totalt ombyggd.
– För att vara en bar har det varit ett omfattande projekt med mycket speciallösningar och påkostade detaljer, säger Ulrika Karlsson, projektingenjör.

Cocktailbaren ligger på bästa möjliga läge i Utopiagallerian med utsikt mot Rådhustorget och är klart värd ett besök, både för den vackra krogmiljön och utbudet i baren. Det är stjärnbartendern Emil Åreng och restaurangprofilen Jörgen Engdal som ligger bakom projektet. Byggherre var Balticgruppen som äger gallerian och de har gått ”all in” för att skapa något som sticker ut på 1000 lyxiga kvm.
– Vi har bland annat skapat ett nytt trapphus, byggt ett nytt hisschakt, demolerat två befintliga rulltrappor och gjutit nytt bjälklag där en ny trappa uppfördes. Bland annat tog vi in en 12 meter lång specialbalk som är omkring 700 mm hög och 500 mm bred. Den ska fungera både som ventilationskanal och trappa plus att den bär upp några rejäla limträbalkar i gallerians entré, säger Peter Johansson, platschef.

Vad har ni lärt av det här projektet?
– Att ingenting är omöjligt, säger Peter och Ulrika samstämmigt.