Exklusiv träkänsla hos Bravida i Umeå

Contractor har byggt ett spektakulärt kontor i tre våningar på Västerslätt i Umeå, där Bravida nu flyttar in. Beställare och fastighetsägare är Umeå Logistikpark.
– Ett byggprojekt där vi använt mycket trä, något som bidrar starkt till en exklusiv känsla både exteriört och interiört, säger Mats Håkansson, projekteringsansvarig på Contractor.

Totalt handlar det om en byggnad på cirka 2 300 kvadratmeter, fördelat på 1 750 kvadratmeter kontor och drygt 500 kvadratmeter förrådslokaler. Kontoret har ett ljusschakt med full takhöjd i mittkärnan av de tre våningarna och synliga detaljer i limträ och KL-trä som ger inomhusmiljöer med en naturligt behaglig träkänsla. Utvändigt består byggnaden av värmebehandlad träfasad.

– Det byggs mer och mer i trä, både i Sverige och utomlands. Mycket för att det är ett hållbart alternativ, men också av designmässiga skäl. Så Bravida-kontoret är verkligen ett projekt som ligger i tiden. Det är också lite extra kul i sammanhanget att byggnadens stomme i limträ och KL-trä kommer från Martinsons i Bygdsiljum, säger Mats Håkansson.

Kontoret är ritat av Sweco, Contractor har utöver att sköta byggentreprenaden även varit med och projekterat byggnaden, där hyresgästen Bravida skött allt installationsarbete. Hela byggnaden är klimatsmart och koldioxidneutral, den värms upp av bergvärme och har solceller på taket.

Trots utmaningar i form av materialprishöjningar och långa leveranstider – på grund av kriget i Ukraina och pandemin – har allt kunnat slutföras enligt tidplan och färdigställas precis innan industrisemestern.

– Ett riktigt fint byggprojekt där vi haft ett bra samarbete med alla parter och slutresultatet är något utöver det vanliga. Det här kan vi vara stolta över, säger Mats Håkansson.