Drönare lyfter mätningarna på Contractor Mark

Contractor Mark i Skellefteå effektiviserar sina mätningar och får mer detaljerade mätbilder med hjälp av en ny GPS-försedd drönare.
– Den är kanon! En investering som vi snabbt tjänar in och som våra kunder får stor nytta av. En mätning för ett markprojekt som normalt tar några dagar, tar med en drönare bara några timmar plus lite förarbete, säger Kim Eklund, mätchef.

Med drönaren kan Contractor Mark nu ta fram så kallade ortofoton och punktmoln. Utifrån data från dem går det sedan att bland annat att göra volymberäkningar och projekteringsunderlag. Drönaren går också att använda för traditionell fotografering, exempelvis om man vill visa en kund hur det går i ett projekt eller för egen marknadsföring.

På Contractor Mark är det Kim Eklund och Simon Levander som är utbildade via Trafikverket och får köra drönaren. Båda har erfarenhet av drönare från tidigare jobb.

– Både jag och Simon arbetade en del med drönare på NCC och såg tydligt vilka positiva effekter det kunde ge, därför känns det toppen att vi nu har en på Contractor Mark också. Vi vill ju ligga i framkant och tänka nytt i vår bransch, så den här investeringen känns helt rätt, säger Kim Eklund.

Han har också köpt drönartjänster tidigare, bland annat för arbeten i Hemavan, och sett fördelarna som kund.

– Bilderna processas i en portal, det är väldigt smidigt. Man bjuder in kunderna dit och då kan de själva se bilderna och vrida och vända på dem.

I aktuella Contractor Mark-projekt är det bland annat Skellefteå kommun som kommer få dra nytta av den nya tekniken när mark och anläggning ska projekteras för nya kvarter och vägar.